Di daerah permusafiran ini..

Saturday, April 2, 2011


Takdir telah membawa diri ini ke bumi Perlis. Meneruskan langkah sebagai seorang hamba sehingga pada suatu waktu yang telah ditentukan-Nya. Sungguh diri tidak pernah bermimpi atau pun mengangankan akan berada di bumi Indera Kayangan ini. Tetapi disana takdir telah dirancang oleh Yang Maha Perancang dan hati meyakini dengan pasti, bahawa itulah sebaik-baik perancangan, sebaik-baik penyusunan malah sebaik-sebaik anugerah. Mustahil mempunyai cacat cela.

Alhamdulillah ‘ala kulli hal.

Selagi mana nafas bisa berhembus, detakan jantung masih berdegup, uyun ini masih bisa berkedip, maka kehidupan ini tidak akan sunyi daripada taklifan. Kitalah pengembara yang sedang dan akan bermusafir ke lima daerah permusafiran. Dari alam ruh, kita bermusafir ke alam rahim. Lebih kurang sembilan bulan disitu, kita bermusafir pula melangkah ke alam dunia. Warna–warni dunia terkadang membuat kita terlupa malah terlalai bahawa kita adalah seorang musafir di perjalanan. Nun dua lagi daerah masih belum kita tempuh. Daerah permusafiran yang sering manusia alpa.

Alam kubur (barzakh) dan alam akhirat.

Ya, dua daerah permusafiran yang sering diri terlupa, malah setiap insan tak akan terkecuali daripada menempuhnya. Bagaimana ‘jenis’ kehidupan yang kita bina di daerah dunia, maka ia akan menentukan ‘jenis’ destinasi yang akan dihuni kelak. Jannah atau Jahannam – merupakan destinasi abadi sebuah permusafiran. Apa yang dituai, maka itulah yang akan diperoleh. Mustahil seseorang yang menuai padi akan mendapatkan hasil bunga lalang dan sebaliknya. Begitulah tamsilannya.

Di daerah permusafiran ini, kalbu bertafakur. Sejauh mana pemberian daripada-Nya dipandang sebagai sebuah anugerah. Ujian, anugerah. Suka, anugerah. Sedih, anugerah. Problem, anugerah. Rindu, anugerah. Duka, anugerah.

Bagaimana sedih menjadi anugerah?

Ia akan menjadi anugerah bilamana seseorang memandang bahawa kesedihan itu merupakan cara Allah mengingatkan manusia kepada-Nya. Semakin sedih, semakin ingat Allah. Apabila berduka, semakin banyak zikrullah. Saat dilanda masalah, semakin lama bersujud di sejadah. Lalu Allah berkenan mengangkat darjatnya dan memasukkannya di kalangan para muqorrobin. Maka, bukankah ia merupakan anugerah?

Lihatlah semua pemberian-Nya sebagai anugerah-anugerah yang akan membawa kita memanfaatkan setiap detik permusafiran ini menjadi ruang-ruang berharga yang akan menghantarkan kita ke Syurga.

Murid,

Ummul Barakah.
30 Mac 2011

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Keep in ukhuwwah

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP