BURUNG,CICAK DAN P.A.L.E.S.T.I.N.A.

Thursday, May 22, 2008


Poster yang ditampal di bangunan mahalah, memanggil saya untuk membacanya. Ia berbunyi
“ Remembering Nakba ( 15 May 1948 ) Ethnic cleansing of Palestine ! dan dibawahnya tertera
“Save Palestin ! The Second Salahuddin Al Ayyubi is in you ! ”

Ada apa dengan bumi Palestina ?
Saya membelek sebuah buku kecil tentang Palestine yang dikarang oleh Dr.Mohsen Mohammad Saleh, seorang Professor yang major di dalam Palestinian Studies, tertera..
Palestine has a special place in the heart of every Muslim. It is, according to the Quran, a sacred and blessed land. It contains Al – Aqsa mosque, the first Qibla or direction of Muslim Prayer, and the third most sacred mosque in Islam. It is also the land of Al Israa – Night journey. To its sacred realm, the prophet Muhammad saw was taken on a miraculous night journey.It is the land of the prophets. Many of the prophets mentioned in the noble Quran were born, raised and buried in its soil.may the peace of Allah be upon them all. From an Islamic perspective, it is the land of the gathering and Resurrection and the centre of the abode of peace. Anyone who inhabits this land is considered a mujahid – fighter in the way of Allah. ”

Dan lagi dinyatakan satu fakta tentang bumi Palestina..

“ The land of Palestine is also holy among the Jews and Christians. The Jews regard it as their promised land, the focal point of their history and the resting place of their prophets. The centres of their holy sites are in Jerusalem and Hebron. The Christians consider it the cradle of their religion, as Jesus (as) was born there and conducted his mission in it. The great centres of their religion are in Jerusalem, Bethlehem and Nazareth"

FATWA YUSUF AL QARADAWI

Ingatkah kita ulama besar Dr.Yusuf Al Qaradawi pernah mengeluarkan fatwa berkenaan dengan Memboikot barangan Amerika dan Israel. Beliau membuat fatwa supaya umat Islam tidak membantu Amerika dan Israel sama ada secara langsung mahupun secara tidak langsung. Sebarang pembelian yang dikira menguntungkan pihak Yahudi atau kafir dan keuntungan tersebut mereka gunakan untuk memusnahkan orang Islam yang lain, maka ia adalah haram. Fatwa beliau juga adalah berdasarkan kepada Al-Qur'an, Hadith dan Ijma' para ulama'.


BOIKOT
```````````````````````````````````````````````````````````````

Ketika saya menjalani praktikal beberapa bulan yang lepas, prinsip yang baru nak dipegang teruji.. :) Kebetulan tempat saya praktikal tu, memang suka sangat makan fast food, Kadang – kadang pizza dot , kadang – kadang KFdot. Teringat, saya ada bersembang – sembang dengan seorang kakak fresh graduate yang baru bekerja di tempat tersebut, Dalam sembang – sembang ada juga saya sentuh isu boikot, saja nak tengok reaksi dia. Jawapannya membuatkan saya seperti nak tergelak, saya hanya senyum. Katanya spontan “ Kita bukannya nak tolong Israel, Yahudi...kita nak tolong perut kita...” Mungkin jawapan seperti itu agak sinis bagi sesetengah orang. Tapi itulah realiti cara fikir masyarakat kita hari ini. Saya langsung tidak menyalahkannya, kerana kita memang ’dididik’ sedemikian rupa, media massa kita contohnya, lebih ghairah dengan isu – isu gossip daripada mendedahkan masalah – masalah ummat dan kalau ada pun, just on the surface.meng ’ada’kan daripada tak ada langsung.

Masih saya ingat , hari terakhir saya berpraktikal di tempat tersebut, mereka merancang mengadakan jamuan untuk saya, diminta pula saya memberikan sedikit ucapan akhir, tak terkecuali hadiah dari mereka.Terasa segan bagaikan nak sembunyi di bawah meja.Bagi saya, itu terlalu gharib bagi seorang pelajar praktikal. Bagaikan bos yang akan meletakkan jawatan... :) Tapi bukan itu persoalannya, persoalannya adalah makanan yang dihidang semasa jamuan , ya.. pastinya fast food ”sehingga menjilat jari ” dan ada makanan yang dibeli khas untuk saya. Ternyata, saya yang masih terumbang ambing, yang masih tidak tetap hati dalam memegang prinsip boikot, rupanya diberi perhatian oleh mereka, walaupun saya sebenarnya tidak meminta dan memaksa mereka membeli kan makanan yang katanya khas untuk saya itu. Mereka yang sebenarnya membantu saya untuk memboikot.

Saya bukanlah orang yang terlalu anti dengan segala macam fastfood yang wujud di Malaysia dan bohonglah jika saya tidak pernah menyentuh fastfood langsung. Tapi bila difikir semula, sudah terlalu kukuh bukti yang menunjukkan sesetengah premis – premis fastfood yang memang ada kaitannya dalam mengkayakan Yahudi, yang menjadi sumber menstabilkan ekonomi Yahudi dan wang itu mereka salurkan ke mana, siapa tahu ? mungkin kita pernah terdengar di dalam kuliyah mahupun seminar – seminar, yang mana barangkali wang itu mereka gunakan untuk membeli peluru – peluru yang tujuannya adalah untuk membaham saudara – saudara kita sendiri di Palestine. Siapa tahu ? Jika kita masih ingin ’husnu zon’ dengan Yahudi, itu terpulang kepada kita sendiri.. Tepuk dada tanyalah iman....

Seringkali seminar – seminar tentang Palestin diakhiri dengan esak tangis, insaf dan sedih. Sejurus keluar dari dewan Seminar.. ”Jom lunch di Kfdot..MCdot.” Apa peranan kita sebenarnya? Saya bertanya diri sendiri juga. Adakah seminar – seminar tentang Palestin hanyalah seperti sebuah teater sedih yang menuntut orang supaya menangis saja. Pastinya tidak akan ada mudarat langsung kepada kita jika kita tidak memilih untuk makan di Kfdot, Mcdot....Bahkan sistem tubuh kita sendiri yang akan mudarat jika terlalu kerap mengambil fastfood.ya..mudaratnya, mungkin ke atas nafsu yang sudah terbiasa dengan makanan – makanan tersebut ...



Wahai insan lumpuh yg menggentarkan musuh ! ( Bapa Intifada Palestin )

Paling parah, andai ada dikalangan ’pejuang – pejuang agama’ yang berapi- api bercakap tentang Islam, perjuangan Islam, nasib umat Islam, Islam...Islam...! tapi gugur syahid dengan godaan ayam goreng rangup, ”Sehingga menjilat jari ”. Mungkin sesetengah orang berpendapat, kita masih boleh membantu mereka dengan doa... ya...benar, doa adalah senjata kita tapi dengan doa saja tidak memadai jika tanpa usaha yang menyusul. Kenapa diwaktu lapar kita tidak berdoa saja agar makanan terhidang didepan mata, sunnatullahnya kita yang perlu mendapatkannya.Itu usaha.Tambahan pula, kita tidak pasti apakah doa kita benar-benar dari nurani yang tulus ikhlas.Kadang – kadang jika ingat pada mereka, kita doa, terkadang lupa.. apakan daya...
Kerana kita sebenarnya tidak merasa kepayahan mereka, derita mereka,susah mereka. Kita tidak merasa hakikat apa yang mereka rasa...

Jika difikir, kita masih punya alternatif lain sebagai pengguna. Paling tidak ayam yang digoreng sendiri, terjamin kebersihan dan kesuciannya dan yang terbaru adalah kehadiran RFC iaitu RADIX FRIED CHICKEN yang akan mula beroperasi di Sungai Petani, Kedah pada 1jun 2008 ini. Saya bangga dengan RFC, salah satu produk Muslim 100 % keluaran HPA industries. Ya...pastinya sokongan dan wang yang kita laburkan untuk makan disitu walaupun satu sen akan memberi 1001 kekuatan kepada ekonomi umat Islam itu sendiri. Kalau bukan kita yang membantu dan bersama-sama dalam perjuangan ni, siapa lagi....? Takkan nak harapkan Muthusamy dan Ah Chong kot ?

Sila lihat gambar RFC disini
http://www.hpa.com.my/mal.php

Marilah kita menjadi seperti burung yang membantu untuk memadamkan api yang marak membakar Nabi Ibrahim. Berusaha memadamkan api dengan kudrat yang ada, walaupun mungkin burung itu sendiri tahu, apalah dayanya... apalah sangat ‘seciput’ air diharapkan dapat memadamkan api yang marak membakar. Mustahil. Tapi burung itu yaqin, bukannya natijah yang Allah lihat, tapi usahanya! Daya upayanya untuk membantu seorang Nabi..

Dan janganlah kita menjadi seperti cicak yang meniup-niup api yang membakar Nabi Ibrahim, yang mana tiupan si cicak itu sebenarnya bukanlah memberi faedah dan apa apa kesan pun untuk memarakkan lagi api tersebut tetapi oleh kerana si cicak itu telah menunjukkan usahanya membantu untuk menentang Sang Nabi.
Cubalah lihat didalam hadith Bukhari dan hadith Muslim, dimana kita disunatkan membunuh cicak malahan berpahala pula!, Ia oleh kerana penentangan Si cicak tersebut terhadap seorang utusan Allah...

Dan emel yang saya terima bertajuk ‘A Horrible Fact About KFdot’, memang horrible! . Ia berbunyi..
KFdot has been a part of our American traditions for many years. Many people, day in and day out, eat at KFdot religiously. Do they really know what they are eating? During a recent study of KFdot done at the University of New Hampshire, they found some very upsetting facts. First of all, has anybody noticed that just recently, the company has changed their name?
Kentucky Fried Dot has become KFdot. Does anybody know why? We thought the real reason was because of the 'FRIED' food issue.

IT'S NOT ! !

The reason why they call it KFdot is because they can not use the word chicken anymore. Why? KFdot does not use real chickens. They actually use genetically manipulated organisms. These so called 'chickens' are kept alive by tubes inserted into their bodies to pump blood and nutrients throughout their structure. They have no beaks, no feathers, and no feet. Their bone structure is dramatically shrunk to get more meat out of them. This is great for KFdot.

Because they do not have to pay so much for their production costs. There is no more plucking of the feathers or the removal of the beaks and feet. The government has told them to change all of their menus so they do not say chicken anywhere. If you look closely you will notice this. Listen to their commercials, I guarantee you will not see or hear the word chicken. I find this matter to be very disturbing.
I hope people will start to realize this and let other people know. Please forward this message to as many people as you can. Together we make KFdot start using real chicken again.



Ayam jadian / the so called 'chicken' ?


Deidre Williams
Mis Tech, Boston/Hingham
Boston (617) 626-1295
Hingham (781) 740-1600 ext.112

Memang mengerikan. Saya tidak memaksa para pembaca untuk menerima bulat- bulat isi emel tersebut tapi andaikan pembaca inginkan kepastian, maka bolehlah menghubungi no. dan ext seperti di atas. Jika tak ada angin, masakan pohon bergoyang. Walaupun seruan penulis emel tersebut adalah ‘Together we make KFdot start using real chicken again’ :) Tapi mudah – mudahan kita semua bisa memperoleh manfaat dari sisi – sisi yang baik, InsyaAllah.

Semoga Allah menjaga pemakanan kita, dan apa yang masuk ke dalam perut kita kerana Rasul kita, Muhammad saw pernah bersabda : Tidak akan memasuki syurga daging yang tumbuh daripada yang haram. ( HR Imam Ahmad )

Manakala hadith yang diriwayatkan oleh Thabrani pula, Sabda Baginda saw : Setiap daging yang tumbuh daripada yang haram, maka api neraka lebih layak dengannya.

Nauzubillahi min zalik..

Disini saya tidak mengkhususkan mana mana fastfood sebagai haram, tapi hanyalah perkongsian hadis dari junjungan mulia, seruan untuk menjaga pemakanan kita.

Allahu Allah.. Semoga Allah membantu kita untuk membantu saudara – sudara kita yang teraniaya dan dizalimi di bumi Palestin. Masjid Al Aqsa bukanlah masjid yang perlu dipertahankan hanya oleh orang Palestin sahaja... tapi kita... tanggungjawab semua Muslim yang mengucapkan syahadah. Mereka di bumi Palestin mempertahankan masjid al aqsa dengan segala kemampuan dan kudrat yang mereka ada.. bertarung nyawa, ruh, berbentengkan jasad dan bermandi darah. Sedang kita, tidak terasa mahu untuk berkorban walaupun hanyalah dengan kepingan – kepingan kertas berupa fulus. Kita menutup mata dan mentulikan telinga dengan seruan dan panggilan masjidil aqsa hanya kerana ingin bersenang – senang dengan hawa nafsu...



Masjid Al Aqsa di hati setiap umat Islam

Cubalah kita bayangkan andai kita berada di tempat mereka, satu tempoh penderitaan yang terlalu panjang dan menyeksakan. Hampir 60 tahun warga Palestin dinafikan hak mereka untuk berada dan mendiami bumi sendiri apabila Zionis mendirikan Negara haram Israel pada 15 Mei 1948 ! Alangkah! Hak yang dinafikan selama 60 tahun !

Kisah penderitaan panjang itu pula telah berjaya dikaburkan malah dihitam gelapkan puak Yahudi dan zionis dengan menghidangkan budaya hedonisme yang ’best – best’, relek – relek... kita enjoy dulu.. sehingga ke satu tahap hati kita menjadi imune dengan apa yang berlaku kepada saudara seaqidah dengan kita di sana, jemu, tak best, muak nak ambil tahu... sedangkan darah mereka yang tumpah itu juga adalah darah kita, bayi – bayi comel yang terbunuh tanpa dosa itu juga adalah zuriat kita...dan mereka ada hak untuk mengadili kita didepan Allah Robbul Jalil kelak ! mereka ada bahagian untuk mengadukan di hadapan Allah betapa kita adalah saudara-saudara mereka yang langsung tak guna, kita berdengkur di atas tilam yang empuk di waktu mereka menjadikan batu – batu kecil sebagai senjata ! pandai menulis dan bercakap tapi habuk pun tak ada !



My Palestinian boy , May Allah bless u..

Bukalah hati, dengarlah Rasulullah saw bersabda : Barangsiapa yang tidak peduli akan permasalahan kaum muslimin maka dia tidak termasuk di kalangan mereka. ( HR. Al Baihaqi, Hakim dan Abu Naim)

Mari kita lihat apa yang Yahudi dah buat pada waktu yang mana mungkin kita masih belum lahir ke dunia.Betapa sistematiknya mereka dalam menyusun gerakan.Terancang dalam kebatilan.Cuba kita fikir, dalam sepanjang tempoh 60tahun, pastinya tentera Yahudi yang memusnahkan Palestin 30 ataupun 40tahun yang lalu bukanlah tentera yang sama, tapi bagaimana mereka boleh ’bersatu hati’ dalam meneruskan misi mereka ? bagaikan ada continuation of action dari satu generasi ke generasi Yahudi ?

1967-1968 : Israel menggali terowong sejauh 70 meter di selatan Masjid Al Aqsa di belakang menara masjid.

1969 – 1970 : Israel menggali terowong sejauh 80 meter dari pagar masjid Al Aqsa

1970-1973 : Israel menggali terowong di bawah Mahkamah Syariah dan di bawah lima pintu Masjid Al Aqsa, Al Musalsal,Al Muthahirah, Al Qatthanin, Al Hadid dan Alauddin Al basyri di samping terowong yang ada di bawah empat masjid dan menara Masjid Qaithabi dan Suuq Al Qatthanin. Penggalian terowong dan aktiviti meluaskan pengaruh Yahudi ini menyebabkan sebahagian daripada bangunan Mahkamah Syariah berubah menjadi gereja.

1973-1975 : Berlaku penggalian di bahagian belakang gerbang selatan sepanjang 80 meter juga penggalian bahagian bawah Masjid Al Aqsa

1975 : Mereka berusaha menghilangkan kubur sahabat Nabi dan mendirikan beberapa tempat pelancongan di atasnya.Satu projek telah dilaksanakan sehingga berhampiran pagar Al barraq ( Al Mabkaa) dan diteruskan penggalian di bawah bangunan Mahkamah Syariah dan perpustakaan Al khalidiah dan tepi Abu Madin al Ghauts dan semuanya telah roboh bersama 35 rumah warga lainnya.

Awal tahun 80an: Israel mencanangkan kempen ”pencarian harta karun kerajaan Israel” mereka kembali menggali terowong di bawah masjid.Ini merupakan pengalian yang sangat berbahaya yang pernah dilakukan trhadap Masjid al Aqsa.Pada masa itu sempat berlaku pergaduhan antara tentera Israel dengan jemaah Solat.Walaupun berlaku bantahan berdarah, aktiviti penggalian di bawah Masjid Al Aqsa terus dijalankan.

1981 : Pembukaan terowong yang ditemukan oleh kolonel Inklizi Charles warn.Tidak lama kemudian terowong ini ditutup kembali.terowong itu bermula di bhgian bawah pintu Al Muthahharah antara pintu Al Silsilah dan Al Qathanin hingga ke pintu Magharibah di bwh Masjid Al Aqsa.Israel mendakwa bahawa tembok yg terdapat di terowong adalah milik Haikal Sulaiman yg mereka sebut dgn terowong Hasyumunaim.

1999 : Tepatnya 24 Sept. Sebahagian terowong Hasyumunaim dibuka setelah hari raya pengampunan Yahudi.Panjangnya 250 meter. Pembukaanyya menimbulkan pergaduhan paling sengit antara tentera Israel dan rakyat Palestin.Kerajaan Israel menutupnya kembali

Hingga kini : Israel telah menggali terowong di bawah Masjid Al Aqsa sepanjang 400 meter dari kampung bahagian Barat Arab memanjang hingga di batu asas tembok Al Barraq di bahagian utara kampung Islami.Nampaknya mereka akan meneruskan aktiviti tersebut sehingga Masjid Al Aqsa runtuh !

-Dipetik dari sumber-

Ini baru cerita menggali terowong, tidak termasuk kezaliman mereka mengebom sesuka hati, menganiaya kanak – kanak, orang tua yang lemah dan ibu – ibu.. !



Saya menulis untuk memperingatkan hati sendiri yang selalu lalai, Saya juga bukanlah insan yang kuat melainkan kita meminta kekuatan tersebut dari yang mutlak punya kekuatan. Saya haqirah. Cuma berharap agar dapat berusaha mencetus upaya. Mungkin juga kerana taraf hidup keluarga kami yang sederhana dan ”ketidakcukupan” wang semasa saya adik-beradik kecil-kecil dulu menjadi satu faktor ayah tidak terlalu memanjakan dan membiasakan kami dengan makan-makan di KFdot, MCdot, Pizzadot.. seperti kebanyakan anak- anak zaman sekarang. Alhamdulillah , Ketidakcukupan yang ada hikmahnya.. :)

Saya juga minta diingatkan, andai ada pembaca blog yang ternampak saya di KFdot atau di MCdot, tolong ingatkan saya tentang kisah burung dan cicak ya.. kerana mungkin pada waktu itu saya terlupa. ;)

Wallahu’alam.



Buat Pemuda Pemudi agama,
Khususnya Rijaluddin yang kian sirna,
Bangkitlah membela !
Muliakanlah jiwa latifmu dengan nur agama
Semoga hati kita sentiasa cakna !

- Al Haqirah-
-Ummul barakah
-Mahallah Asiah,Gombak.

6 comments:

ASaL May 25, 2008 at 3:32 AM  

salam
sy juga mempunyai dilema yg sama.
secara relatif, usaha memboikot sy masih baru, tidak terfokus, tapi punya rasa mahu boikot dlm jiwa begitu, mengenang mereka yg dianiayai, teraniaya. Dn alat utk menaniaya itu mungkin sebahagian besar dari kita sendiri yg di mulut konon tegar membenci. Tapi bagaimana, kalu mereka disekeliling, rakan2 sendiri, menjadikan kita penyebab mereka tdk boleh makan segala makanan segera KdotC, atau DotD, atau Pizdot. Dlm hal ini, khilafnya terlalu banyak, dn utk menahan diri sahaja jihadnya begitu kuat. Sedang alternnatif bukan tidak ada. Ironi bukan.

ummul barakah May 27, 2008 at 6:16 AM  

Wsalam,
Makasih asal atas komen anda yang begitu menarik :)

Semoga Allah membantu urusan semua umat Islam.moga kita dapat membantu mereka dengan cara kita sendiri dan moga kita termasuk hambaNya yang mahu berusaha untk membantu mereka disana.

Ya Rob, Sallimna...

Anonymous June 15, 2008 at 10:33 AM  

salam. bila blh update lg? huhu. tertunggu-tungguh dan menunggu-nunggu. hehehe

Dato G July 16, 2008 at 1:43 PM  

salam
sy suka semua yg ummul barakah taipkan..byk ilmu dan pengatahuan yg telah sy dapat dr penulisan kalian..teruskan lah menulis dan insyALLAH sy akan terus membaca semua penulisan kamu..=)

ummul barakah August 5, 2008 at 6:54 AM  

Wsalam dato g..

Sama-sama saling ingatkan pada kebenaran dan kesabaran.

Semua yang baik datangnya dari Allah.. :)

蛋餅不加蔥Amber May 10, 2010 at 2:36 AM  

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Related Posts with Thumbnails

Keep in ukhuwwah

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP